Top 7 chestii pe care să le iei în considerare înainte de a urca prima dată pe munte

Sper că nu sună prea clișeic și clickbait titlul. Însă am zis să să scriu despre experiența mea pentru prima dată pe munte. Sună amuzant, dar da, nu am mai fost pe munte până acum. De ce? Din varii motive, de la neinteres până la lipsa timpului/chefului ș.a

Dar nu asta e important. Important este că Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut weekendul trecut.  (see what I did here?) Mai exact, pe Ceahlău, Vârful Toaca. (1904 m)

Într-o lume plină de oameni care au ales să meargă la mare în concediu, eu am ales să merg la munte. Am crezut că n-or să fie așa mulți oameni precum sunt la mare. 

Oh….I was so wrong. :))

Plin de oameni peste tot. O posibilă explicație este și faptul că se apropiau zilele muntelui și lumea a zis că acum va fi mai liber decât weekendul ăsta. Mhhm.. :))

Dar știi ce a fost fain? Atmosfera de pe munte atunci când sunt mai multe persoane. Pe munte întotdeauna când am trecut pe lângă un grup de persoane, ne salutam cu bună ziua.  Ceea ce nu ai să vezi la mare este bunul simț mult mai dezvoltat al persoanelor care aleg să-și petreacă timpul liber la munte. Sau cel puțin, așa mi s-a părut mie.

 

Înainte de asta, un disclaimer:  sunt sfaturi bazate pe experiența mea pe Traseul Izvorul Muntelui de la Masivul Ceahlău, vârful Toaca. Nu știu dacă se aplică și pe alte trasee, munți ș.a. 

Care este topul chestiilor pe care să le iei în considerare înainte de a urca prima dată pe munte?

Da, se poate. Mai ales dacă nu găsești locuri disponibile la cabană. Doar că depinde de traseul pe care îl alegi și de rezistența ta/a grupului. Noi am urcat pe traseul de la Izvorul muntelui. Între 5-8 ore ar trebui să ajungă pentru a urca, a sta o oră pe munte și a coborî pe lumină.

Nu neapărat. Eu am urcat cu o pereche de papuci simpli, de stradă. Este de recomandat, dar se poate și fără. Atâta timp cât ai niște papuci mai ok, care să nu aibă o talpă prea “fină”.

Da, o vei bea pe toată. E fain că pe traseul pe care am mers găsești un izvor la baza traseului. Apa e potabilă și se poate lua fără probleme. 

Un baton de ciocolată sau două o să te ajute să-ți mai recuperezi din energie.

Ia măcar și un pulover cu tine. Cu cât urci, cu atât o să fie mai friguț și dacă mai ai și “norocul” de a da peste o vreme nașpa când ajungi sus, ai să vrei să ai un pulover sau o geacă cu tine. 🙂 

Ah, și o pelerină nu ar strica să o ai în geantă

și pune gunoiul în ea și după o arunci la pubelă. Nu fi nesimțit. 

—————–

Apropo de asta, cei de la Bun-Simț Turistic au niște campanii de conștientizare foarte faine. 

Serios, știu că pare “common sense”, daaar…mai bine să te asiguri că ai ceva sandwich-uri cu tine decât să nu. 😀

Munții Noștri este o aplicație pe care nu am folosit-o. Am primit-o recomandare zilele trecute, dar poate o poți folosi tu și să-mi spui dacă te-a ajutat. 🙂

Cum a fost experiența per total?
5/5

Mai jos sunt niște poze din experiența mea pe munte, iar la sfârșit… 5 minute de frumos. 🙂

Cam asta a fost. Mersi pentru că ai citit și dacă ți-a plăcut, nu ezita să-mi dai un mesaj sau să arăți și altcuiva care vrea să ajungă pentru prima dată pe munte. 

Sper că te-am ajutat,

Vlad

Vlad Faraonel
Vlad Faraonel

Vlad Faraonel este Doctorand în Marketing, Director de Marketing la Marksome - Agenție de Marketing Digital și Consultant de Marketing pentru diverse proiecte.

Articles: 22

Tu ce părere ai?