De ce ai nevoie în studenție și nu numai dacă vrei să ai câștig de cauză

“Nu ridic mâna, că poate zic ceva greșit și râd ăștia de mine”.

Sună familiar? 

Probabil o bună parte din elevii români care au făcut un liceu de stat s-au simțit așa la un moment dat.  Și din păcate, am văzut și experimentat pe pielea mea și la facultate.

De ce?

Pentru că societatea românească (și îndrăznesc să spun că nu doar ea) e construită pe niște rămășițe comuniste, de genul “toți trebuie să avem/fim la fel”.

“Ce? Te crezi mai deștept/frumos/bogat/cevreițivoi? Aaa, da? Ia stai că te tragem în jos.”

Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii unic/original.

“Ridici mâna să răspunzi? Caută atenție de la profesor.”

“Faci voluntariat? Își pierde vremea muncind pe degeaba.”

“Muncești în timpul facultății? Nu-i mai ajung banii, bă!”

“Ai un proiect personal la care lucrezi?” Se plictisește acasă 

Cam așa ești judecat/ă de multe ori pentru că alegi să fii diferit/ă.

Însă un lucru pe care l-am învățat în facultate, din perspectiva marketingului este că diferențierea este cheia succesului.

Nu e ușor, dar ce lucru bun e vreodată ușor? Presupune efort și voință să te schimbi, să fii diferit decât ceilalți, să fii altfel. Dar să ne înțelegem, nu vorbesc despre diferențierea dusă la extrem. Adică nu e nevoie să te vopsești roz în cap doar să fii diferit. :)) Dacă asta vrei, că ți-ar sta bine, cool, go for it. Însă nu fă asta doar de dragul de a fi diferit, să primești atenție pentru asta. De fapt, diferențierea de care vorbesc eu vine din interior care se reflectă și în exterior (felul cum te comporți, cum vorbești, cum te îmbraci etc).

Sunt 4 sentimente prin care poți trece prin filtrul unei persoane. Indiferență, Simpatie/Antipatie și Admirație/Ură.  Tu alegi unde te situezi în mintea și inima fiecăuruia.

Personal am văzut trendul ăsta al evoluției la mine din partea unor persoane: indiferență-simpatie-admirație. Dar nu au venit fără să muncesc și eu la “ce e al meu e pus deoparte”, adică brandul personal. Brandul personal e un concept din marketing, care spune că dacă vrei să “te vinzi bine” trebuie să fii diferit și recunoscut pentru ceva anume. 

Nu să te vinzi în sensul de sclav. Poți să te vinzi bine unui HR, pentru un job, unui potențial client pentru un parteneriat, unei persoane pentru o relație romantică sau să te vinzi bine în fața profesorilor etc. Cu alte cuvinte, trebuie să te diferențiezi și să te poziționezi în fața respectivului/respectivei așa cum vrei asta. 

Cum faci asta? 

  1. Găsești ce te motivează să fii diferit
  2. Să îți placă domeniul tău în care vrei să profesezi
  3. Îți crești networkingul de cunoscuți cu persoane din domeniu tău prin cereri de prietenie pe Facebook, Linkedin, like-uri la pagini și aderări în grupuri de profil.
  4. Îți faci o identitate vizuală și nu numai
  5. Participi la evenimente online/offline din domeniu
  6. Intri în conversații pe grupurile de profil cu oameni care au nevoie de ajutor sau vin cu propuneri. 
  7. Fii harnic/ă și răbdătoare, rezultatele vin în timp

În concluzie, de unicitate ai nevoie în studenție și nu numai, dacă vrei să ai câștig de cauză. 🙂

Cam atât. 

Sper că te-am ajutat,

Vlad

 

Vlad Faraonel
Vlad Faraonel

Vlad Faraonel este Doctorand în Marketing, Director de Marketing la Marksome - Agenție de Marketing Digital și Consultant de Marketing pentru diverse proiecte.

Articles: 22

Tu ce părere ai?